Aanmelden voor gezinshulp?
Vraag dan een erkende verwijzer om hulp. Dat kan bijvoorbeeld een huisarts, kinderarts, jeugdbeschermer of iemand van de gemeente zijn. Aanmelden gaat makkelijk via onze website met een formulier of we sturen je het formulier als dat handiger voor je is. Elke week bespreken we alle aanmeldingen tijdens een overleg om de juiste gezinshulpverlener te vinden die goed bij jullie past.
Startgesprek
Het startgesprek is belangrijk. Dan zijn jullie samen met de erkende verwijzer, onze gedragswetenschapper en een van onze gezinshulpverleners aanwezig. Samen stellen we doelen op voor wat we willen bereiken met de hulp. We maken ook afspraken over hoe vaak onze hulpverleners bij jullie thuis komen en hoe lang elke huisbezoek duurt.
Behalen van doelen
Tijdens de hulp blijven we kijken of we de doelen al hebben gehaald, of dat we ze moeten veranderen. We doen dat regelmatig. We kijken ook naar hoeveel uren hulp nodig zijn en proberen dit zo nodig te verminderen. Onze gedragswetenschapper is erbij als er behandeling is, maar niet standaard bij begeleiding.
Samenwerking
We werken open en samen met andere mensen die betrokken zijn bij jullie gezin. Alles wat we met anderen bespreken, vertellen we eerst aan jullie. Zo delen we onze plannen en verslagen eerst met jullie voordat we het met anderen delen. Als we andere experts nodig hebben, overleggen we altijd met jullie en de verwijzer.
Wanneer is de hulp klaar?
Als de hulp bijna klaar is, kijken we samen met jullie of de doelen gehaald zijn. Hopelijk kunnen jullie daarna zelfstandig verder met hulp van vrienden of familie. We willen dat jullie je tot het laatste moment gezien en gesteund voelen, en we nemen op een passende manier afscheid.
“Hulpverleners gaan soms ook mee naar school, voor tien-minutengesprekken”
Veelgestelde vragen
Wat voor soort hulp bieden jullie?
Elk gezin is anders. We passen daarom onze hulp aan op jullie behoeften. Ons doel is om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin jullie als gezin kunnen groeien.
We bieden hulp op 3 vlakken:
- Hulpverlening bij jullie thuis
- Individuele behandeling voor jeugd
- Zwangerschap en het jonge kind
Hulpverlening bij jullie thuis
Onze hulpverlening bij jullie thuis (ook wel ambulante hulpverlening genoemd) kan bestaan uit verschillende behandelingen. We ondersteunen in jullie thuissituatie. Wat we doen is afhankelijk van welke hulp jullie nodig hebben. Bij observatie brengen we in kaart wat jullie nodig hebben als gezin. Voorbeelden van hulpverlening bij jullie thuis zijn: Gezinsbegeleiding en -behandeling, begeleide omgang, het 14-punten Goed Genoeg Ouderschap en perspectiefbepaling van het gezinssysteem.
Individuele behandeling voor jeugd
Wij streven naar ondersteuning op maat. Daarom nemen we de wensen en behoeften van jullie gezin als uitgangspunt. Gedurende het traject bieden we onder andere observatie en therapie, waarbij we diverse methoden en technieken gebruiken die aansluiten bij jullie specifieke hulpvraag.
Zwangerschap en het jonge kind
We helpen jullie als gezin vanuit het Infant Mental Health (IMH) gedachtegoed. Dat betekent dat we kijken naar de relatie tussen ouder(s) en kinderen als iets heel belangrijks. We onderzoeken alle zaken die problemen kunnen veroorzaken in die relatie en proberen ze te begrijpen. Onze aanpak is erop gericht om die ouder-kind relatie te verbeteren en sterker te maken.
We gebruiken verschillende manieren om te helpen, zoals het transactionele ontwikkelingsmodel, de motherhood constellation, watch-wait-wonder, de cirkel van veiligheid, het Travistock model, en meer. Dit alles doen we om ervoor te zorgen dat jullie als gezin de ondersteuning krijgen die je nodig hebt om samen te groeien.
Hoe kan ik mij aanmelden?
Je kunt je aanmelden via onze website, telefonisch of door een aanmeldformulier in te vullen. We zullen dan snel contact met je opnemen om aanmelding goed in kaart te brengen.
Waar krijg ik zorg?
Wij werken in alle 14 Twentse gemeenten. Wij werken bij het gezin thuis. Therapie en diagnostiek vindt plaats bij ons op de locatie. Daar waar het kind niet kan komen, gaan wij naar een locatie dichterbij. In dat geval huren we een ruimte dichterbij voor therapie, zodat het kind kan komen.
Wie stelt het team samen?
Samen met jullie stellen we het team op. Hierbij maken we doelen waaraan we gaan werken. Jullie als gezin hebben hierin de regie.
Hoe lang duurt jullie hulp?
De duur is afhankelijk van de hulpvraag en de gestelde doelen. We stemmen dit af met jullie als gezin.
Wordt er regelmatig geëvalueerd?
Ja, bij behandeling vindt er minimaal één keer per 3 maanden een evaluatie plaats. Bij begeleiding is dit minimaal één keer per half jaar. Als het nodig is vaker. Na elke evaluatie bekijken we of jullie zelfstandig verder kunnen.
Wat zijn de wachttijden?
Gezinsbehandeling: 4 tot 6 weken
Diagnostiek en therapie: 3 maanden